Vilka politiker driver frågan om antibiotikaresistens i EU-valet 2019?

I dag söndag är det sista chansen att ge sin röst till EU-valet. Det finns de som inte vet hur ellsedeJär om de ska rösta men även de som här helt säkra på vem de ska rösta på, beroende på valfråga eller parti. 

Vi har sett partiledare, ministrar och politiker debattera i media inför EU-valet, alltför ofta handlar det om att påpeka andra partiers svagheter istället för att fokusera på sitt egna partis styrkor. 

Hur många partiledare har debatterat i valdebatter om antibiotikaresistens? En fråga som globalt sett anses som samhällets största hot. 

Otto Cars, seniorprofessor vid Uppsala Universitet, grundare av ReAct (www.reactgroup.org) och ledamot i FN:s samordningsgrupp mot antimikrobiell resistens och Stefan Swartling Peterson, professor vid Uppsala Universitet, Global Hälsochef för UNICEF, New York och ledamot i FN:s samordningsgrupp mot antimikrobiell resistens skrev en artikel i Aftonbladet den 29 april 2019 om just en av Prematurföreningen Mirakels stora hjärtefrågor sedan vår start 2013 - Barn i Sverige dör av antibiotikaresistens. Jättebra att denna fråga och debatt tas upp!

Prematura barn dör dagligen i Sverige just p.g.a antibiotikaresistens. Hur många föräldrar och personal orkar och vågar berätta detta? Väldigt få. Som förälder är du i en beroendesituation under många år om ditt barn överlevde infektionen (med eller utan handikapp). Detta är ett välkänt problem sedan min dotter på neonatalavdelning dog i min famn i sepsis och antibiotikaresistnens 2011 och jag åkte hem med en tvillingflicka istället för två.

Nu är det ju så att vi människor flyger och turistar en hel del jorden runt. Vi tar lätt med oss antibiotikaresistens hem och gör det väldigt snabbt.

Antibiotikaresistens är, liksom miljöfrågor, ett globalt problem och har en väldigt lång bromssträcka innan vi ser skillnad och förbättring, liksom att globalt ta ett ansvar om att inte vara delaktig i en djurproduktion där antibiotika äinte vara delaktig i att vara en del av djurproduktionen som ökar antibiotikaresistens. 2013 förklarade MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) att "Antibiotikaresistens påverkar samhällets säkerhet"  - därefter har många artiklar skrivits från många olika håll under årens lopp om vilket stort hot antibiotikaresistens är mot vårt samhälle. Varför tas då inte denna viktiga fråga upp i debatt i valtider och varför vill inte paritledare komma med lösningarna?d - Prematurföreningen Mirakel tar tacksamt emot svaret på denna öppna fråga från en partiledare eller politiker. 

Under tiden - fundera på vad som är en hjärtefråga för era prematura barn och framtida prematura barn. Jag önskar att min dotter fick möjligheten att överleva, men i hennes namn vill jag nu ge framtida prematura barn chansen att överleva. Rösta på politiker som vill stoppa antibiotikaresistens. Det har jag gjort. De är inte många, men ett fåtal driver frågan som stöttar våra prematura barn. Våga ställa krav på våra politiker även i framtidens debatt om antibiotikaresistens! Våga ställa krav för våra framtida prematura familjer. 

 

Pernilla Brown
Grundare Prematurföreningen Mirakel
Mamma till Kayleigh, Freya och Kirsty
Debattör om neonatalvård, antibiotikaresistens och blodgivning

EU-valet

 

 

 

pernilla.brown@prematurmirakel.se 

0709-301889

 


Dela på sociala medier

Kommentarer

Om bloggen

Bloggen är en del utav Prematurföreningen Mirakels webbplats.

Gå till hemsidan